Logga In/Ut

Aktuellt

 

Glädje och allvar på folkkörens konsert

 

Det blev en efterlängtad premiär när vi i Västerås Folkkör äntligen fick sjunga offentligt efter flera års tystnad på grund av pandemin.

På Nationaldagen 6 juni framträdde vi med vår försommarkonsert hos Café Mosaic på Smedjegatan.

Lokalen som tidigare varit en kyrksal, inbjuder verkligen till sång och musik med sin härliga akustik och trevliga cafémiljö.

Konserten lockade många och caféet var så gott som fullsatt.

Temat förkonserten var Fred, Frihet och Kärlek i vår tid.

Bland kompositörerna märktes Andersson/Ulvaeus, Vreesvijk, Gärdestad, Berg och inte minst Hugo Alfvén.  Men också okända italienska kompositörer från 1500-talet. Vi lockade också publiken att sjunga med oss i Uti vår hage och Sommarpsalm.

Vår eminente körledare bidrog verkligen till den varma och glada stämningen.  Vi blandade glädje och humor med vackra sommarsånger och kärleksvisor. Men också lite allvarligare folkvisor och tolkningar om fred och frihet.

 

Nu blickar vi framåt.

Efter sommaruppehållet sjunger vi på Djäknebergets dansbana under körsångens dag 3 september och Kulturnatten 17 september.  Men höstens arbete fokuseras sedan på vår jubileumskonsert i november. Förra året fyllde vi 40 år, men kunde inte fira på grund av pandemin. Det gör vi nu istället.

 

Bildtext:

Västerås Folkkör hade konsert på Café Mosaic på Nationaldagen. 

 

 

 

Västerås folkkörs nye ordförande

Ny ordförande är Eva Sahlén, mångårig, rutinerad sångare i Västerås folkkör.
Mer om Eva kommer inom kort. 

 Eva Sahlén.

 

 

 

Västerås folkkörs nye körledare.

Jonas Bergroth

 

 

Livet händer – det gäller att hänga med!

       Jag är ödmjuk inför att få vara med och leda kören. Att känna sångglädjen och skapa musik och utvecklas tillsammans känns fantastiskt, säger Jonas Bergroth, Västerås Folkkörs nye körledare.

Ett fint sommarregn faller när vi träffas på ett kafé vid Öster Mälarstrand. Det känns skönt med lite paus från de varma och torra dagarna som präglat hela juli. Vi slår oss ner och pratar om den spännande hösten som väntar. När körsång förhoppningsvis får ljuda igen och Västerås Folkkör kan få starta sin verksamhet efter ett och ett halvt års tystnad.

Att bli körledare för vår kör passade fint in i Jonas och hans familjs planer. De har precis flyttat till Västerås från Stockholm.  Jonas är musiklärare och har dessutom varit körledare för flera körer.

       Jag såg att ni annonserade efter körledare och tänkte att det skulle vara jättekul att få arbeta med en kör igen.  Det kändes som om det var meningen. 

       Det roliga var att jag fick uppdraget. Livet händer – det gäller att hänga med, säger Jonas entusiastiskt.   

Det märks verkligen att musik är en stor del i Jonas liv.  Som åttaåring började han spela fiol och på den vägen är det. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har musicerat i många olika sammanhang.

Efter musikgymnasium och folkhögskolan Betel, fortsatte hans studier i Stockholm på Kungliga musikhögskolan i fem år.

Vad är det med körsång som känns så angeläget för dig?

       Det är sångglädjen och möjligheten att beröra med sång och musik. Det är en form av estetiskt uttryck. Att entusiasmera och leda en kör på det sättet är fantastiskt.

       Det finns många undersökningar som visar att både den mentala hälsan som den fysiska mår bra av att vi sjunger tillsammans. Vi blir mindre sårbara och kommer närmare varandra när vi sjunger tillsammans.

       Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften att få förmedla budskap i form av musik och konserter i en process tillsammans med kören. Det är så roligt att vi äntligen kan få komma igång. Västerås Folkkör verkar vara ett härligt gäng, säger Jonas Bergroth avslutningsvis.

 

Lilian Haraldsson

Jonas Bergroth gillar att skämta. Här sjunger han Singing in the rain framför kameran.

 Jonas ser fram emot sitt uppdrag som körledare för Västerås Folkkör.