Logga In/Ut

Aktuellt

 

Får vi presentera Västerås folkkörs nye körledare.

Jonas Bergroth, musiklärare, som nyligen flyttat med sin familj från Stockholm till Västerås.

 

 

 

 

Livet händer – det gäller att hänga med!

       Jag är ödmjuk inför att få vara med och leda kören. Att känna sångglädjen och skapa musik och utvecklas tillsammans känns fantastiskt, säger Jonas Bergroth, Västerås Folkkörs nye körledare.

Ett fint sommarregn faller när vi träffas på ett kafé vid Öster Mälarstrand. Det känns skönt med lite paus från de varma och torra dagarna som präglat hela juli. Vi slår oss ner och pratar om den spännande hösten som väntar. När körsång förhoppningsvis får ljuda igen och Västerås Folkkör kan få starta sin verksamhet efter ett och ett halvt års tystnad.

Att bli körledare för vår kör passade fint in i Jonas och hans familjs planer. De har precis flyttat till Västerås från Stockholm.  Jonas är musiklärare och har dessutom varit körledare för flera körer.

       Jag såg att ni annonserade efter körledare och tänkte att det skulle vara jättekul att få arbeta med den kör igen.  Det kändes som om det var meningen. 

       Det roliga var att jag fick uppdraget. Livet händer – det gäller att hänga med, säger Jonas entusiastiskt.   

Det märks verkligen att musik är en stor del i Jonas liv.  Som åttaåring började han spela fiol och på den vägen är det. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har musicerat i många olika sammanhang.

Efter musikgymnasium och folkhögskolan Betel, fortsatte hans studier i Stockholm på Kungliga musikhögskolan i fem år.

Nu är Jonas musiklärare på Enskilda gymnasiet i Stockholm.

Vad är det med körsång som känns så angeläget för dig?

       Det är sångglädjen och möjligheten att beröra med sång och musik. Det är en form av estetiskt uttryck. Att entusiasmera och leda en kör på det sättet är fantastiskt.

       Det finns många undersökningar som visar att både den mentala hälsan som den fysiska mår bra av att vi sjunger tillsammans. Vi blir mindre sårbara och kommer närmare varandra när vi sjunger tillsammans.

       Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften att få förmedla budskap i form av musik och konserter i en process tillsammans med kören. Det är så roligt att vi äntligen kan få komma igång. Västerås Folkkör verkar vara ett härligt gäng, säger Jonas Bergroth avslutningsvis.

 

Lilian Haraldsson

 

Det här är Jonas Bergroth.

Ålder: 33 år

Familj: Fru Johanna och lilla Alma 2 år.

Bor: I Västerås

Yrke: Musiklärare

Utbildning: Musikgymnasium, Folkhögskola, Fem år på Kungliga musikhögskolan

Intressen: Musik i alla former och litteratur

Drömmer om: Att resa till en avlägsen eller annorlunda plats, till exempel Antarktis. 

Jonas Bergroth gillar att skämta. Här sjunger han Singing in the rain framför kameran.

 Jonas ser fram emot sitt uppdrag som körledare för Västerås Folkkör.